Veelgestelde vragen

Zuurstof in het persproces leidt tot oxidatie en breekt vitamines en fenolen in fruit en groente af. Met onze spiraalfilterpers blijven vitamines maximaal behouden, is het sap puur van smaak en verkleurt het nagenoeg niet.

Doordat de celstructuren van de appel (of ander fruit) stukgaan, komen enzymen in aanraking met de polyfenolen. Zuurstof gaat een verbinding aan en de polyfenolen verbranden als het ware. Hierdoor gaan de polyfenolen en antioxidanten (vitamines) verloren. Door oxidatie ontstaat ook de donkerbruine kleur.

https://www.schooltv.nl/video/waarom-wordt-een-appel-bruin-een-roestend-stuk-fruit/

Nee. Wij werken alleen met 100% puur sap, dit betekent dat er helemaal niets aan het sap wordt toegevoegd.

In troebel sap zitten meer voedingsvezels en vitamines dan in helder sap. Het proces om sap helder te maken, leidt tot sap van mindere kwaliteit.

Op speciaal verzoek kunnen we met een fijner filter nagenoeg heldere sappen produceren. Helaas blijven er dan meer gezonde voedingsvezels en vitamines in de perskoek achter. Omdat wij het sap niet chemisch behandelen, kan er een klein beetje bezinksel in het sap zitten.

Door het pasteuriseren (kort verhitten tot boven 80° C) is sap op basis van appels in een gesloten verpakking 1 jaar houdbaar. Na opening is het 6 tot 8 weken houdbaar, ook buiten de koelkast. Zorg er wel voor dat het sap altijd tegen het kraantje van de tap aanligt, dan kan er geen zuurstof bij komen. Voor sap waar geen appel in zit, gelden andere bewaartermijnen.

Uit 1 kilo appels komt ongeveer 0,75 liter sap. Het percentage sap is afhankelijk van de soort fruit of groente, en is het hoogst als u het zo kort mogelijk na de oogst laat persen.

Ja. Onze stelregel? Als u de appel lekker vindt, dan smaakt het sap ook goed.

Zorg ervoor dat u geen rotte of beschimmelde appels aflevert. Valfruit, beschadigd fruit of fruit met een wormgaatje is wel geschikt. Melige of te rijpe appels geven vaak troebeler sap van mindere kwaliteit. Het sap wordt rijker van smaak als u meerdere rassen mengt.

Dat komt omdat er meerdere factoren van invloed zijn op de kleur zoals het ras en de rijpheid.
Appels, peren en ander hard fruit worden voor het persen gewassen. Echter, het fruit moet vrij zijn van zand en klei. In zand en klei zitten namelijk micro-organismen die de houdbaarheid nadelig beïnvloeden. Groente moet schoon aangeleverd worden.
Bag-in-box verpakkingen zorgen voor weinig uitstoot van CO2 vergeleken met andere verpakkingen voor vloeistoffen. De bag-in-box is bovendien milieuvriendelijk; de zak en doos zijn eenvoudig te scheiden en kunnen gerecycled worden.

Tijdens de persdagen op locatie is er een PIN apparaat en er kan gepind worden, uiteraard kunt u ook contant betalen.

Ja. Sorteer uw fruit grondig! Houd als regel aan: wat u eet, kunt u laten persen. Beschimmeld fruit moet u uitsorteren. Rot en/of overrijp fruit beïnvloedt de smaak nadelig. Een vlekje of wormgaatje op het fruit is geen bezwaar.

Wij kunnen bijna alle soorten fruit en groente persen. In verband met de houdbaarheid van het sap zijn er wel beperkingen. Bij iedere persdag staat van tevoren vast wat we gaan persen. Omdat wij niets toevoegen, verandert de smaak niet. Het door u aangeleverde fruit en/of groente bepaalt de smaak van het sap. Behalve sap is het ook mogelijk smoothies of appelmoes te laten maken.

Ja, maar alleen als deze volledig van pit zijn ontdaan. Heeft u grote hoeveelheden vruchten die van pit ontdaan moeten worden? Neem dan contact  op, samen vinden we een oplossing.

Jazeker! Als u zich aanmeldt , kunt u zien op welke dag welke combinaties van fruit en groente geperst kunnen worden. Enkele aan te raden verhoudingen:
appel-bietjes 90-10%
appel-wortel 90-10%
appel-bessen 90-10%
appel-bramen 90-10%
appel-frambozen 90-10%
appel-rabarber 90-10%
appel-aardbei 85-15%
appel-vlierbes 85-15%
appel-druif 85-15%
appel-kers (ontpit) 85-15%
appel-morel (ontpit) 85-15%
appel-(stoof)peer of kweepeer 80-20%
Heeft u andere voorkeuren? Geef het door en wij bekijken wat mogelijk is!

Wij raden in de meeste gevallen 80% appel en 20% peer aan. De peren moeten nog hard zijn. Als ze zacht zijn, bevatten ze te veel suiker, waardoor het sap kan gaan gisten. Dat verkort de houdbaarheid.

Nee, peren hebben een hoger suikergehalte dan appels waardoor puur perensap gaat gisten. Peren worden altijd in combinatie met minstens 75% appels geperst. Door het zuurgehalte van de appels, blijft het appel-perensap houdbaar.

Ja, stuur een e-mail naar info@achterhoeksesappers.nl, dan laten wij u weten wat onze verkooppunten bij u in de buurt zijn.

Ja, maar het is handig om dit van tevoren aan ons door te geven. Wij vullen het sap dan ongepasteuriseerd af in de door u meegebrachte verpakking.
Ja, dat kan. Als u minimaal 3.500 kilo fruit heeft, verzorgen wij een persdag bij u op locatie. Die plek moet wel aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Verharde ondergrond (min. 8 x 6 mtr.)
 • Drinkwateraansluiting
 • Afvoerput voor het gebruikte water
 • Krachtstroom 380V (5-puntsaansluiting) minimaal 20A (32 amp. stekkers/stopcontact)
 • Afvoermogelijkheid voor pulp

Weet u niet zeker of uw locatie aan de eisen voldoet? Neem dan contact op. Houd er wel rekening mee dat het persen van fruit weersafhankelijk is. Zo is het niet mogelijk om te persen wanneer het vriest of te hard regent.

 • Appels wegen gemiddeld zo’n 30 kilo per hectoliter.
 • Een fruitkratje van 50 liter bevat ongeveer 15 kilo appels.
 • Een grote wasmand van 80 liter bevat ongeveer 24 kilo appels.
 • Een gevulde kuubskist bevat circa 300 kilo appels.
 • Een grote vrijstaande hoogstam appelboom kan tot 350 kilo appels dragen.
 • Een Elstar laagstam appelboom draagt in optimale toestand 100 tot 110 vruchten, samen goed voor 16,5 kilo.
 • Opbrengst volgroeide hoogstambomen is 100 tot 350 kilo
 • Opbrengst laagstambomen is 5 tot 20 kilo.
Wij doen ons best om wachttijden tot een minimum te beperken. U kunt daarbij helpen door nauwkeurig het aantal kilo’s door te geven. Wilt u toch meer fruit meenemen dan eerder opgegeven? Laat het ons even weten, dan kunnen wij ons beter voorbereiden.

Staat uw vraag er niet tussen?

Stuur een e-mail naar info@achterhoeksesappers.nl of bel 06-34847775 (na 19:00 uur)