Over ons

Beskers uit Kotten in de Achterhoek

De familie Beskers woont in Kotten, een buurtschap van de gemeente Winterswijk in de Achterhoek. Hier komen de bedenkers van de Achterhoekse SapPers vandaan. Al generaties lang weten zij wat het Achterhoekse land te bieden heeft. Waarom van ver halen als van dichtbij minstens zo lekker en gezond is? Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan centraal bij de Achterhoekse SapPers.

Teamfoto Achterhoekse SapPers

Foto: Winterswijkse Weekkrant

Onze doelstellingen:

  1. Verspillen van fruit en groente voorkomen
  2. Heerlijke, pure, gezonde sappen en smoothies bereiden, zonder toevoegingen!
  3. Boomgaarden in stand houden en rendabel maken.
  4. Nieuwe Achterhoeks streekproducten ontwikkelen.
  5. De Achterhoekse economie stimuleren.
  6. Samenwerken met verenigingen en/of stichtingen die dezelfde visie uitdragen.

Hoe het begon

Op de locatie aan de Wilterdinkweg 3 werd vroeger een gemengd bedrijf gehouden. Nadat deze werd beëindigd, werd op de plek waar ooit de boomgaard stond, minicamping de Appelweide aangelegd. In een van de weilanden plantte Henk Beskers een hoogstamboomgaard met diverse oude appelrassen aan. In de loop der jaren leverde de boomgaard steeds meer appels op dan de familie kon opeten. Appels werden weggeven of verwerkt tot lekkere taarten. Gaandeweg ontstond bij Henk het idee om samen met Stichting Boerengoed een appeldag te organiseren en een pers in te huren, waar ook andere mensen hun appels konden laten persen.

Wist u dat

  • Appel de basis is voor bijna alle vruchtensappen.
  • Een bag-in-box een heel leuk cadeau is!
  • Door goede snoei de opbrengst van hoogstamfruitbomen flink toeneemt.
  • Door de spiraalfilterpers belangrijke, gezonde voedingsvezels en vitamines maximaal behouden blijven.

Steeds meer aanbod

Na 3 jaar appels persen in Kotten kwamen Henk en Stichting Boerengoed tot het besef dat er wat moest veranderen. Het aanbod appels en peren verdubbelde jaarlijks, maar de pers kon dergelijke hoeveelheden niet verwerken. Zo ontstond het plan om een eigen pers aan te schaffen. Een pers met voldoende capaciteit, die belangrijke voedingsstoffen zoals antioxidanten en vitamines behoudt. En een pers die naast fruit ook groente kan verwerken, en combinaties van beide. De spiraalfilterpers voldoet aan al deze eisen!

Samen staan we sterker

Om onze doelstellingen te kunnen uitvoeren, werken we samen met diverse stichtingen en verenigingen. Zoals met Particulier Agrarisch Natuurbeheer en Vereniging Agrarisch Landschap Berkel en Slinge, die zich net als wij inzetten voor het promoten van hoogstambomen. Belangrijk is ook de Hoogstambrigade, zij snoeien en onderhouden veel boomgaarden. Wij werken ook graag samen met Staring Educatie. Door een bijdrage te leveren aan natuureducatie willen we jongeren leren over hoe sap gemaakt wordt en wat de natuur in de Achterhoek allemaal te bieden heeft. Natuurlijk is er ook een nauwe band met Stichting Boerengoed Achterhoek, die al jaren persdagen organiseert. Zo is het immers allemaal begonnen en ontstond het idee om de spiraalfilterpers naar de Achterhoek te halen.