Duurzaam

Duurzaam ondernemen

De eigenaren van de Achterhoekse SapPers zijn Achterhoekers in hart en nieren. Zij werken duurzaam, koesteren wat de grond geeft en vertellen u graag waarom deze streek zo mooi is. Het doel? Fruit en groente dat weggegooid dreigt te worden, tot sap verwerken. Lokaal verwerken wat lokaal geteeld wordt! Zo zijn er nauwelijks transportkosten en wordt bespaard op CO2-uitstoot. Na het persen gaat het sap in recyclebare bag-in-boxen. Fruitresten worden niet weggegooid maar gebruikt als veevoer.

Wist u dat

  • Erven met hoogstamboomgaarden een belangrijke broedplek vormen voor vogels? De steenuil, kerkuil, gekraagde roodstaart, bonte en de grauwe vliegenvanger bouwen hier graag hun nestjes.

Stimulans lokale economie

Steeds meer mensen met grond in het buitengebied kiezen voor een karakteristieke erfbeplanting mét hoogstambomen. Dat is goed voor de lokale economie! Lokale hoveniers nemen de aanplant van nieuwe bomen voor hun rekening. Het onderhoud van de boomgaarden kan door de Hoogstambrigade worden gedaan. Ook is het goed voor het toerisme: hoogstamboomgaarden horen van oudsher in de Achterhoek, dat vanwege het afwisselende landschap en zijn prachtige natuur jaarlijks duizenden toeristen trekt. Daarbij is sap natuurlijk een prachtig streekproduct om op streekmarkten of in de horeca te verkopen.

Natuur en landschap

De aanleg en het herstel van hoogstamboomgaarden is niet alleen belangrijk voor het behoud en de ontwikkeling van het Achterhoekse landschap; voor de biodiversiteit hebben boomgaarden een belangrijke toegevoegde waarde. Vaak zijn het toevluchtsoorden voor flora en fauna in een agrarisch gebied waar boeren de grond steeds intensiever bewerken en vooral veel mais wordt verbouwd. De bloesems van de fruitbomen leveren in het voorjaar veel voedsel voor insecten in de vorm van stuifmeel en nectar. In het najaar is het fruit dat op de grond valt een belangrijke voedselbron voor insecten, vogels en zoogdieren.